Saturday, May 22, 2010

BICARA BUKU DAERAH PEKAN 201022 Mei 2010, 9.00 pagi hingga 4.00 petang di Dewan Amphitheatre, Bangunan UMNO Pekan berlangsungnya satu acara penting dan bersejarah. Kami berjaya melaksanakan Bicara Buku Daerah Pekan 2010. Paling membanggakan ialah bilangan peserta yang hadir ialah 509 orang penuh semua kerusi dalam dewan. Program ini diuruskan oleh PKPSM, MGB dan PERPUSPA. Pengerusi pada kali ini ialah Tuan Haji Miftah bin Surif. Semuanya berjalan lancar. Sekolah yang membentangkan hasil pembacaan ialah SMK Ahmad, SMK Ubai, SMK Lepar, SK Seri Biram, SK Nenasi dan SK Chini Timur 2. Setiap sekolah diwakili oleh lima orang guru. Mereka semua kelihatan yakin, bercakap penuh semangat di hadapan 509 orang rakan pendidik daerah Pekan.
Buku Guru Sebagai Pemimpin dikupas oleh pasukan guru SK Chini Timur 2
Pembetang undangan ialah Dato' Hj Yaakub Isa. Dato' Yaakub menceritakan bagaimana beliau berusaha menghasilkan buku Idealisme dan Pemikiran Tun Razak. Dato' Yaakub juga menjelaskan mengapa kita perlu mengkaji tokoh ini? Tidak puas mendengar hujah Dato' Yaakub. Kita orang Pekan patut menghayati perjuangan Tun Razak. Majlis penutup disempurnakan oleh Tuan Haji Murad bin Ab Jalil, Ketua Sektor Pendidikan Khas dan Swasta. Dalam ucapannya, Tn Hj Murad kerap kali mencuit hati peserta. Memang tepat tokoh yang kita undang.

Apakah objektifnya BICARA BUKU INI?


  • Menyemai budaya membaca di kalangan guru  • Berkongsi ilmu dan pengetahuan untuk diaplikasikan dalam P&P  • Miningkatkan pengetahuan dan kemahiran profesionalsme keguruan secara berterusan.


Sebaik sahaja tamat, saya menerima SMS daripada seorang guru,


"As.kum. Tahniah d atas kjyaan majlis bicara buku td, ramai yang kata xpuas, patut d adakan lg." .... Dari 0199xxxy49Walaupun dikatakan berjaya, kita perlu lihat apakah kelemahan yang perlu dibaiki lagi.Terima kasih kepada AJK, pasukan pembentang dan Dato' Hj Yaakub Isa dan Tuan Haji Murad bin Ab Jalil.

No comments: